Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος (17-6-2019)

Ευλογημένος να  είναι ο Θεός μας, ο οποίος μας κάνει το δώρο του Αγίου Πνεύματος τώρα και πάντοτε, και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν!

Αγαπημένα μου αδέλφια,

Συναθροισθήκαμε σήμερα το πρωί σ’ αυτόν τον καθεδρικό ναό, τη δικιά μας καθεδρική μητρόπολη, για να δοξάσουμε τον Κύριο και να τελέσουμε τα Ιερά Μυστήρια.

Πρόκειται για μία πανήγυρη, η οποία διαρκεί δύο μέρες και θα συμπληρωθεί με τον βραδινό εσπερινό. Γιορτάζουμε την αγάπη του Θεού Πατέρα, την πλούσια και δωρεάν χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Και γιορτάζουμε την πίστη μας σ’ αυτόν τον καθεδρικό ναό, αφιερωμένο στην Παναγία Τριάδα, στον δικό μας καθεδρικό ναό, τον ιερό χώρο όπου ακούμε τον Λόγο του Θεού, όπου λάβαμε και λαβαίνουμε τα ιερά μυστήρια, τον χώρο όπου ο καθένας μας και όλοι μαζί είμαστε και γινόμαστε Εκκλησία, η Εκκλησία του Χριστού.

Και ο Λόγος του Θεού στη σημερινή γιορτή είναι πολύ ωραίος, πλούσιος και απαιτητικός. Και είναι όλα αυτά επειδή μας υπογραμμίζει τρεις όψεις, τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω με συντομία:

Ο Απόστολος Παύλος μας πρότεινε τρία ρήματα στην προστακτική. Σας υπενθυμίζω: «Να ζείτε λοιπόν σαν άνθρωποι που ανήκουν στο φως… Να εξετάζετε τι αρέσει στον Κύριο…. Προσέχετε  λοιπόν, καλά, πως ζείτε…»

Ο Παύλος μας θέλει χριστιανούς, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως χριστιανοί, οι οποίοι ερευνούν, αγρυπνούν, φροντίζουν για τη χριστιανική ζωή τους. Να ζούμε σαν παιδιά του Θεού, να εξετάζουμε και να προσέχουμε, σύμφωνα με τις λέξεις του Αποστόλου Παύλου, σημαίνει να ζούμε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Χριστού, ένα Ευαγγέλιο το οποίο όχι μόνο μας προτείνει αλλά και απαιτεί μία ζωή αγάπης, φιλανθρωπίας προς όλους, μία συγνώμη μέχρι εβδομήντα φορές επτά.

Το Ευαγγέλιο μας είπε την παραβολή του χαμένου προβάτου.  Η παραβολή αυτή υποδείχνει ότι ο καθένας από εμάς σε κάποια στιγμή ή κατάσταση της ζωής μας μπορούμε να χαθούμε με διαφόρους τρόπους. Αλλά η ίδια παραβολή μας δείχνει επίσης ότι ο Κύριος είναι ο ποιμένας μας, και θα συνεχίσει πάντοτε να μας ψάχνει, να μας φορτώνεται στις πλάτες του και να μας επιστρέφει στην ποίμνη, στην ευσπλαχνία του, στην απέραντη αγάπη του.

Αλλά η ίδια αυτή παραβολή ισχύει και για τον καθένα από εμάς τους χριστιανούς, οι οποίοι είμαστε καλεσμένοι να αντιληφθούμε ότι ο χαμένος αδελφός μας υπάρχει, ότι αυτός βαδίζει μαζί μας, και ότι πρέπει και εμείς να τον αναζητήσουμε και να τον σηκώσουμε στην πλάτη μας.

Αυτή την παραβολή του Ευαγγελίου ο Κύριος την απευθύνει στον καθένα μας, όχι μόνο για να την ακούσουμε, αλλά και για να την ζήσουμε:

«Ο ουράνιος Πατέρας σας δεν θέλει να χαθεί ούτε ένας από αυτούς τους μικρούς αδελφούς σας».

Στις 20 Μαΐου ο αγαπημένος μας πατέρας SzabolcsPapp, εφημέριος στην ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στα Γιαννιτσά, γιόρτασε την εικοστή πέμπτη επέτειο της ιερατικής χειροτονίας του, και σήμερα ήρθε στον καθεδρικό μας ναό για να συλλειτουργήσουμε μαζί  σ΄ αυτή την Θεία Λειτουργία. Ευγνωμονώ τον Θεό για το δώρο της ιεροσύνης του, το οποίο εκδηλώνεται με ιδιαίτερο τρόπο σήμερα, στην ιερατική διακονία, του πατέρα Szabolcs. Σκέπτομαι ότι εκφράζω την προσευχή και τα συναισθήματα του πατέρα κατά τη στιγμή αυτή της ευγνωμοσύνης του προς τον Κύριο, ο οποίος τον οδήγησε και τον οδηγεί από το χέρι στην ζωή του ως ιερέας κατά τα είκοσι πέντε αυτά χρόνια της  ιερατικής ζωής του, από τα οποία τα πιο πρόσφατα χρόνια στην υπηρεσία της Εξαρχίας μας, στην ενορία των Γιαννιτσών.

«Ξύπνα εσύ που κοιμάσαι, Αναστήσου από τους νεκρούς, Και θα σε φωτίσει ο Χριστός».

Ας αφήσουμε αυτή τη βιβλική φράση να μείνει σήμερα στην καρδιά μας, βέβαιοι ότι ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός θα είναι πάντοτε το φως μας και ο ποιμένας μας, στις φωτεινές στιγμές μας,  όπως και στις στιγμές που φαίνονται στο σκοτάδι, στις στιγμές του σταυρού και στις στιγμές της Αναστάσεως.  Αμήν!

+ Ο Καρκαβίας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Αποστολικός Έξαρχος

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup