Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Ρίγη συγκίνησης ένοιωσαν οι παλαιότεροι και πολλή θαυμασμό οι νεότεροι, αντικρίζοντας τη γλυκιά και  μεγαλοπρεπή  ομορφιά της Ιεράς Εικόνας της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, κρατώντας στην αγκαλιά της το Σωτήρα Χριστό, όταν ο εφημέριος, π. Βησσαρίων βγήκε από το Ιερό, κρατώντας με μεγάλη ευλάβεια και περισυλλογή τη μεγάλη Εικόνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πρωτοστατούντος του Αποστολικού Εξάρχου Σεβασμιοτάτου Εμμανουήλ, και μέσα σε πνεύμα βαθειάς κατάνυξης, έγινε η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, που σε λίγο θα ενθρονιζόταν για πάντα.

Η Ιερά Εικόνα πέρασε ανάμεσα στους πιστούς που με μεγάλη πίστη και ευλάβεια προσκυνούσαν τη Μητέρα του Θεανθρώπου και που ο κάθε πιστός ήθελε κάτι να της εμπιστευθεί, να την ευχαριστήσει ή να την παρακαλέσει, να μεσιτεύσει για τον εαυτόν του και τον κόσμο όλο.

 Προηγούντο οι λαμπάδες και τα εξαπτέρυγα από τα παπαδάκια του κατηχητικού, ενώ ο χορός και οι πιστοί έψαλλαν όλοι μαζί το Απολυτίκιο της Παμμακαρίστου Θεοτόκου:

Πανήγυριν σήμερον ἐπικροτοῦμεν φαιδράν, ἰδοὺ γὰρ προτίθεται, ὦ Παμμακάριστε, εἰκών σου ἡ πάνσεπτος, ἣνπερ καρδίας πόθῳ, προσερχόμενοι πάντες, Δέσποινα, προσκυνοῦμεν καὶ θερμῶς σοι βοῶμεν, ῥῦσαι ἡμᾶς κινδύνων καὶ περιστάσεων

Αφού τελείωσε η Λιτανεία, η Εικόνα έφτασε μπροστά στην ωραία Πύλη, που την περίμενε ο Σεβ. Εμμανουήλ για να την ευλογήσει, να τη μυρώσει και στη συνέχεια να την εγκαταστήσει στο Προσκυνητάρι αριστερά του Εικονοστασίου που ήταν διακοσμημένο με άνθη.

Ακολούθησε η διαδικασία Ενθρόνισης  της ωραίας και λαμπρής Εικόνας. Οι πιστοί προσήλθαν με μεγάλη συγκίνηση, να προσκυνήσουν τη Δέσποινα του κόσμου και να λάβουν αναμνηστική εικόνα, ώστε η Σκέπη και η Μητρική της προστασία να είναι πάντα μαζί τους και με την οικογένεια τους. Πολλοί μάλιστα αντικρίζοντας την, θυμηθήκαν το Παρεκκλήσιο της Ι. Μονής των Αδελφών της Παμμακαρίστου Θεοτόκου στο Νοσοκομείο «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» που η Εικόνα αυτή κοσμεί και δεσπόζει σχεδόν ένα αιώνα στο κατανυκτικό παρεκκλήσιο της Μονής στο ομώνυμο Νοσοκομείο, που οι αδελφές θυσίασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία του πλησίον. Τα μάτια τους γέμισαν δάκρυα συγκίνησης, αναπολώντας τις παλιές εποχές και τις ωραίες τελετές των Μοναχών που το παρεκκλήσιο γέμιζε από τις ψαλμωδίες των αδελφών και πολύς κόσμος εύρισκε σκέπη και παρηγοριά κοντά στη Μάνα του Χριστού.

Εξ’ άλλου, στην Παναγία την  «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ» είχε αφιερώσει το Νοσοκομείο ο αείμνηστος Ιεράρχης Θεοδωρουπόλεως Γεώργιος Χαλαβαζής, για να είναι  συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, Προστάτιδα και Μεσίτρια, για να εισακούει τις ικεσίες των παιδιών της, που προστρέχουν στη Σκέπη της και να επισπεύσει την ποθητή ένωση της Εκκλησίας του Χριστού. Ο ίδιος είναι Ιδρυτής και των Μοναχών της Παμμακαρίστου Θεοτόκου.

Το πρότυπο της Ιεράς αυτής Εικόνας βρίσκεται στο Παρεκκλήσιο της Ι. Μονής Παμμακαρίστου Θεοτόκου, στο ομώνυμο Νοσοκομείο που ίδρυσε ο αείμνηστος Ιεράρχης Γ. Χαλαβαζής και που οι Μοναχές του Ι. Τάγματος της Παμμακαρίστου Θεοτόκου θυσίασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των ασθενών και την εκπαίδευση νοσηλευτριών. Γι’ αυτό το λόγο ο Σεβασμιότατος Εμμανουήλ ο Εφημέριος και όλοι οι Σεβαστοί Πατέρες της Εξαρχίας, επιθυμώντας να παραμείνει ζωντανή στην Εξαρχία, η παρουσία της Ουράνιας Μητέρας μας της Παμμακαρίστου Θεοτόκου, αλλά και να τιμήσουν τη μεγάλη προσφορά και το σημαντικό έργο, την αποστολή και τη διακονία των Μοναχών, θέλησαν να προβούν σ’ αυτή την κίνηση. Γιορτάζει την επομένη ημέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή, στις 26 Δεκεμβρίου.

Η αγιογραφία και η προσφορά της Ι. Εικόνας είναι Δώρο του ενορίτη μας και χαρισματικού αγιογράφου κ. Εμμανουήλ Καζάκη προς τον Ενοριακό μας Ναό. Ευχαριστούμε πολύ το Μανώλη για την ευγενική και γενναιόδωρη προσφορά του και ελπίζουμε και σε άλλες γενναιόδωρες προσφορές από άλλους ενορίτες…ώστε να ομορφαίνει πάντα περισσότερο ο Οίκος του Θεού προς δόξα του Ονόματος Του!

Για την Ιστορία,  «Παμμακάριστος» είναι προσωνύμιο της Θεοτόκου, από  «παν + μακαριστός». Αυτό τον τίτλο τον έφερε για πρώτη φορά μια περίφημη γυναικεία Μονή στο Βυζάντιο, αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, την οποία τιμούσαν ακόμη και οι Τούρκοι. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στη Μονή στεγάστηκε το Πατριαρχείο, γι’ αυτό η Μονή απέκτησε μεγάλη αίγλη και λαμπρότητα. Η ψηφιδωτή εικόνα της Παμμακαρίστου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και έχει μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία. Σήμερα βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό του αγίου Γεωργίου και αποτελεί ένα από τα στολίδια της Βασιλεύουσας. Ας προστρέξουμε όλοι στη Σκέπη της Δέσποινας του κόσμου, της Μάνας του Χριστού και δική μας ουράνιας Μητέρας, να μας σκεπάζει κάτω από το Μητρικό της Μανδύα. Ιδιαίτερα τα παιδιά μας και τα παιδιά του κόσμου, που οι κίνδυνοι είναι τόσοι πολλοί και τόσοι μεγάλοι.

Η Παναγία η Παμμακάριστος να μας δίνει την υγεία της ψυχής και του σώματος για να δεχόμαστε πάντα το θέλημα του Θεού και να μας διατηρεί στη χάρη Του. Να προστατεύει την Εξαρχία, τον Επίσκοπο μας και όλους τους ιερείς μας, την οικογένεια μας, την πατρίδα μας και να δίνει ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Αμήν.

                                                                      Θ.Ρ.

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup