«ΟΤΙ ΑΝ ΛΕΓΗ ΥΜΙΝ, ΠΟΙΗΣΑΤΕ» (Ιω 2,5)

Ομιλία για το Γάμο του Θοδωρή και της Εύας που έγινε στο Παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Παμμακαρίστου Θεοτόκου στην Κηφισιά στις 23 Ιουνίου 2017.

Αγαπητοί μου Θοδωρή και Εύα,

Με μεγάλη χαρά σήμερα εκτελούμε το ιερό Μυστήριο του Γάμου σας.

Πρόκειται για ένα από τα επτά ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας με τα οποία ο Θεός θέλει να μοιραστεί τη θεϊκή Του ζωή μαζί μας. Είναι και ένα από τα τέσσερα ιερά Μυστήρια που χορηγούνται άπαξ, δηλαδή μόνο μια φορά στη ζωή του χριστιανού πιστού. Αυτό το ιερό Μυστήριο δωρίζει στο ανδρόγυνο το Άγιο Πνεύμα και το καθιστά  ικανό, με τη ζωή του, να βιώνει και να διδάσκει, τι σημαίνει, ότι ο Θεός αγαπά τον κόσμο και ο Χριστός την Εκκλησία.

Στο Ανάγνωσμα του Αποστόλου Παύλου ακούσαμε, πως το εμβληματικό παράδειγμα του χριστιανικού γάμου, είναι η σχέση του Χριστού με την Εκκλησία. Όπως δηλαδή ο Χριστός αγαπάει την Εκκλησία και προσφέρει τη ζωή Του γι’ αυτήν, με τον ίδιο τρόπο και ο άντρας πρέπει να αγαπάει  τη γυναίκα του, να την εκτιμά και να της φέρεται σωστά με εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη. Παρομοίως και η γυναίκα, πρέπει να σέβεται τον άντρα της και να τον αγαπά. Και πραγματικά έτσι είναι, διότι η αγάπη πληρώνεται μόνο με την αγάπη.

Η περικοπή του Ευαγγελίου που μόλις διάβασα είναι από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, και όπως ξέρουμε το Ευαγγέλιο του Ιωάννη  είναι το πιο θεολογικό από όλα τα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης.

Διηγείται ένα περιστατικό πολύ σημαντικό, που συνέβη σ’ένα χωριό στην αρχή της δημόσιας ζωής του Χριστού. Το ιερό κείμενο, λοιπόν, μας διηγείται πως έγινε ένας γάμος, στην Κανά της Γαλιλαίας  και μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η Παναγία, ο Χριστός και οι μαθητές Του. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, οι γιορτές του γάμου διαρκούσαν περίπου μια βδομάδα και σ’ αυτή την περίοδο, όσοι ήταν προσκεκλημένοι πήγαιναν στο σπίτι των νεόνυμφων για να ευχηθούν στο νέο ζευγάρι μακαριότητα, προκοπή και ευτυχία, υψώνοντας ένα ποτήρι κρασιού και κάνοντας ευχές. Το κρασί λοιπόν ήταν το ουσιώδες στοιχείο για την επιτυχία του γάμου, επομένως χωρίς κρασί δε θα μπορούσε να γινόταν ο γάμος.

Το κείμενο μας πληροφορεί πως «κάποια στιγμή τελείωσε το κρασί». Δεν ξέρουμε πως και γιατί έγινε αυτό. Ίσως δεν είχαν μετρήσει σωστά την ποσότητα του κρασιού όταν το αγόρασαν πριν το γάμο. Ίσως επειδή ήταν φτωχοί άνθρωποι και δεν είχαν αρκετά χρήματα για την αγορά της σωστής ποσότητας. Ίσως κιόλας επειδή οι προσκεκλημένοι που πρώτοι ευχήθηκαν το ζευγάρι είχαν πιει παραπάνω από το μέτρο, επομένως το κρασί είχε τελειώσει νωρίτερα. Χωρίς αμφιβολία μπορούμε να φανταστούμε σε ποια δύσκολη θέση βρέθηκαν ξαφνικά οι νεόνυμφοι τη στιγμή που, όπως μας λέει το ιερό κείμενο, «τελείωσε το κρασί»… δηλαδή το ουσιώδες στοιχείο του γάμου, το απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία του γάμου.

Ξέρουμε επίσης από την Αγία Γραφή πως στο εβραϊκό περιβάλλον της εποχής του Χριστού, όπου σταματάει η ευλογία, αναπόφευκτα παρεμβαίνει η κατάρα.

Ο ευαγγελιστής μας πληροφορεί πως στο γάμο παρούσα ήταν η Παναγία, δηλαδή η Μητέρα του Ιησού Χριστού, η οποία, αμέσως ενημερώθηκε για αυτή την κατάσταση και εκείνη μεσολάβησε στον Υιό της, λέγοντάς του πως «δεν έχουν κρασί». Εκεί βρίσκονταν έξι πέτρινες στάμνες που χωρούσαν η καθεμιά ογδόντα ως εκατό είκοσι λίτρα που χρειαζόντουσαν για τον καθαρισμό που απαιτούσε ο ιουδαϊκός νόμος. Τότε ο Χριστός λέει στους υπηρέτες να γεμίσουν τις στάμνες με νερό και, μετατρέπει το νερό σε κρασί αρίστης ποιότητας. Τόσο καλό και ωραίο κρασί που ο υπεύθυνος για το τραπέζι, μην γνωρίζοντας την προέλευση του κρασιού, συγχαίρει τον γαμπρό διότι αυτό το καινούργιο κρασί δεν ήταν απλά καλό, αλλά καλύτερο και από το πρώτο που κέρασε στην αρχή του γάμου. Ο Χριστός κάνει αυτό το θαύμα για να σώσει την κατάσταση.

Αυτή η περικοπή τι μήνυμα απευθύνει άραγε σε εμάς σήμερα; Στο ιερό Μυστήριο του Γάμου ξέρουμε πως το Άγιο Πνεύμα κατεβαίνει στους νεόνυμφους  και τους χαρίζει τη Θεία Χάρη για να μπορέσουν πάντα, και σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά στην πορεία της ζωής τους. Γιατί, η ζωή, δε μας φέρνει μόνο χαρές, φέρνει και δύσκολες στιγμές, και λύπες, και αρρώστιες κ.λ.π. Οπότε, εάν αφήνετε το Θεό να δράσει στη ζωή σας, στην οικογένειά σας που σήμερα δημιουργείτε, ο Θεός σίγουρα θα σας βοηθήσει, έστω κι’ αν καμιά φορά  φαίνεται ότι έχει τελειώσει το κρασί, το ουσιώδες στοιχείο του γάμου. Ο Χριστός που από σήμερα ξεκινάει να είναι δυναμικά παρών στην καινούργια σας ζωή, θα είναι πάντα μαζί σας, πάντα κοντά σας, και όχι μόνος Του, αλλά μαζί με τη Μητέρα Του, την Παναγία, για να σας ευλογεί στο κάθε βήμα της ζωής σας. Αρκεί να Του επιτρέπετε να συμπορεύεται μαζί σας και να δρα στη ζωή σας με το Άγιο Πνεύμα και τη Μητέρα Του. Αρκεί να Τον αγαπάτε, και να μην Τον εγκαταλείψετε ποτέ τηρώντας πάντα τις εντολές Του.

Εγώ προσωπικά, σας εύχομαι να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές που διάβασα μέχρι τώρα, να ζήσετε πολλά χρόνια μαζί, αγαπημένα και ευτυχισμένα, και να αποκτήσετε μια ευτυχισμένη και χαρούμενη οικογένεια. Με άπειρη αγάπη. Να ζήσετε!

πΒΚ

©2017 Ελληνική Καθολική Εξαρχία elcathex.gr

Web Design by mare - Hosted by ATgroup